Heemtuin met paarden
Its in the name
Een naam vinden voor mijn bedrijf was niet zo makkelijk. Tijdens het brainstormen sprong het woord heemtuin er echt uit voor mij. De definitie van heemtuin is: een kunstmatig, veelal omheind landschapselement, bedoeld om de inheemse, wilde flora en fauna te laten zien. Hippique betekent letterlijk, de paarden betreffend. Daarmee is de link met paarden gelegd. Een heemtuin voor paarden gaat niet om tentoonstellen maar wel om biodiversiteit en landschappelijk inpassen. Een Heemtuin Hippique is mijn interpretatie van het Equi Habitat concept.
Wat is een Equi Habitat?
Vanuit een passie voor natuur ontwikkelde Valentijn Docquier het Equi Habitat concept. Hier ontmoeten Paddock Paradise, Permacultuur en Landschapsarchitectuur elkaar. Een Equi Habitat maakt het mogelijk om paarden op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur te integreren in het landschap. Dit in balans met de andere habitat bewoners zoals kleine zoogdieren, amfibieën, insecten, vogels en een biodiverse selectie aan planten. De basis in een track systeem zoals deze is ontstaan uit het onderzoek van Jamie Jackson naar wilde paarden. Een Equi Habitat bevat veel beplanting, aangepast op de paarden. Er worden duurzame materialen gebruikt en er wordt met een natuurlijk weidebeheer extra aandacht besteed aan de bodem. Door de paarden voornamelijk op een track te houden, krijgt de bodem in de weides de rust die nodig voor het natuurlijke regeneratieproces. Hierdoor kan de biodiversiteit toenemen. De bodemconditie en het bodemleven bepalen de kwaliteit van het voedsel dat erop groeit en dus ook de gezondheid van wie zich hiermee voedt. Door de paarden ook van bomen en struiken te laten eten, kan je meer voedsel creëren op minder oppervlakte. Het grasoppervlak dat gebruikt wordt voor tracks krijg je dus meer dan dubbel terug in de vorm van een biodivers en gevarieerd rantsoen aan kruiden, struiken en bomen.
Wat maakt een Heemtuin Hippique dan zo anders?
De blauwdruk is vergelijkbaar met het concept paddock paradise ® en Equi Habitat ®. Deze manier van inrichten van het landschap is op basis van onderzoek en ervaringen in de praktijk tot stand gekomen. Deze kennis is zeer waardevol en daar maak ik dankbaar gebruik van als samenwerkingspartner van Viva Concept.
Ontwerpen is echter een creatief proces en dat maakt dat ik als persoon ook wat gewicht in de weegschaal leg. Mijn achtergrond en kennis maken mijn projecten een echte Heemtuin Hippique. Het grote verschil is dat ik in het ontwerp ook het ongezien mee neem, de energie van een plek. Met een zogenaamde wichelroede spoor ik energielijnen op. Soms zijn deze zelfs waar te nemen doordat een boom vreemd groeit. Zie je vijvoorbeeld een bomen (of bomen) met een vork aan de bovenkant? Dan komt dat door een leylijn.
Soms kruisen meerdere energielijnen dat noem je dan een krachtplaats. Krachtplaatsen vind je vaak onder altaars in kerken en bij kleine kapelletjes. Een krachtplaats is geen geschikte plaats om een rustplaats van te maken. Een leylijn bijvoorbeeld is zeer geschikt voor een track want wandelen over een leylijn geeft energie. Op dit moment ben ik bij een project aan het kijken hoe ik edelstenen kan inzetten. Edelstenen zijn heel mooi om te gebruiken in het ontwerp ze brengen de energie van de plek in balans.
Heemtuin Hippique, magisch paddocks ontwerp waar mens en dier van kunnen genieten.